Dantys yra tvirti ir pažeidžiami

Dantys yra tvirti ir pažeidžiami

Nors dantys yra pati tvirčiausia žmogaus organizmo dalis, tačiau jiems tenka nemažas kasdienis kramtymo krūvis, tad patiria „ir šilto, ir šalto“, ir saldaus ir rūgštaus, o jei dar panaudojami ne pagal paskirtį bei alinami žalingų įpročių (nikotinas, alkoholis) – anksčiau ar vėliau dantys įveikiami.

Danties struktūra – sudėtingas, tarpusavyje susietas minkštųjų ir kietųjų audinių vientisas darinys. Svarbu įsidėmėti, kad bet kuri pažeista danties vieta nelieka pati savaime lokali, nes ją užvaldo begalė patogeninių mikroorganizmų. Šie sukelia uždegimą, ir infekcija išplinta ne tik į minkštuosius danties audinius (pulpą), bet danties šaknies kanalais pasiekia ir žandikaulio kaulą bei kitus žmogaus organus ir sukelia naujas sveikatos problemas.

Prižiūrėti dantis ir jais rūpintis visą gyvenimą kaip ir bet kuria kita savo kūno dalimi yra svarbu, natūralu ir savaime suprantama. Ir ši tiesa sena kaip pasaulis. Deja, dalis žmonių, ypač vyresniojo amžiaus, taip pesimistiškai nusiteikę, tarsi dantis prarasti yra natūralu ir taip pat savaime suprantama kaip ir prižiūrimų dantų neprarasti.

Dažniausios dantų ligos

Be abejo, ne viskas yra žmogaus valioje, nutinka ir traumų, ir dantų praradimas gali būti kitų ligų ar jų gydymo pasekmė, tačiau „tradicinės“ ir pagrindinės dantų ligų priežastys išlieka šios:

  • nepakankama dantų ir burnos ertmės priežiūra,
  • neatliekama profilaktinė dantų apžiūra,
  • neatliekama reguliari profesionali burnos higiena.

Ignoravus šias elementarias ir nebrangias dantų išsaugojimo priemones – dantų priežiūrą, profilaktinę apžiūrą ir burnos higienisto atliekamą profesionalią dantų higieną – laukia šios pagrindinės dantų ligos.

Dantys yra tvirti ir pažeidžiami

Patiems „kantriausiems“, vengiantiems savalaikės odontologo pagalbos, šios problemos dažniausiai baigiasi dantų praradimu. Štai toks paprastas dantų netekimo procesas, nepasirūpinus jo prevencija arba laiku nesustabdžius aiškios ir kryptingos dantų praradimo eigos.

Pabrėžtina, kad „bėda viena nevaikšto“: praradus vieną dantį, dėl eilės priežasčių sparčiau prarandami ir kiti dantys, nyksta žandikaulio kaulas, o maitinantis tik minkštu arba pilnai nesukramtytu maistu, gali sutrikti virškinimo sistema.

Burnos ertmė ir dantys

Profesionalios profilaktinės apžiūros metu patyręs odontologas įvertina ne tik dantų būklę, bet ir kitus burnos ertmės minkštųjų audinių organus. Pažvelkime į savo burnos ertmę ir abiejų žandikaulių dantų išdėstymą.

Dantys yra tvirti ir pažeidžiami
Burnos ertmė ir dantys

Tiek nuolatinių dantų yra skirta visam žmogaus gyvenimui. Ir neskaitant nuo paties žmogaus nepriklausančių nenumatytų fizinių traumų bei kitų nepalankių įvykių, tausojamais savo dantimis, kaip ir bet kuria kita savo kūno dalimi, galima iš tikrųjų naudotis visą gyvenimą.

UAB „Angitia“ odontologai per ilgametę savo darbo patirtį pastebėjo, kad pacientai, skubantys į mūsų kliniką dėl paties tarsi menkiausio dantų pažeidimo, visus arba beveik visus dantis išsaugo iki garbaus 80 ir daugiau metų amžiaus.

Facebook