Paauglių dantų problemos

Paauglių dantų problemos

Paauglystė yra labai svarbus žmogaus raidos ir gyvenimo etapas. Dvylikos metų vaikai-paaugliai dažniausiai jau turi visus nuolatinius dantis, kuriuos savarankiškai prižiūrėti ir valyti jau turėjo išmokti nuo 6–7 metų.

Paauglių dantų problemos

Nors vaikų iki 18 metų dantų atkūrimui skiriamos nemažos valstybės kompensacijos, tačiau ši ženkli pagalba neturėtų būti paskata nesirūpinti savo dantimis.
Odontologijos klinikos „Angitia“ vaikų odontologai pastebi, kad vis mažiau paauglių lankosi pas burnos higienistą, ir tai yra labai rimta problema. Todėl atkreipiame dėmesį į tinkamos dantų priežiūros įgūdžių ugdymą su odontologo pagalba nuo ankstyvos vaikystės.
Kauno odontologijos klinikos „Angitia“ higienistė G. Babrauskaitė iš savo patirties konstatuoja, jog didžioji dauguma paauglių vis tik nesugeba tinkamai prižiūrėti savo dantų. Ir tai paaštrina ne tik dantų ėduonies (karieso), bet ir dantenų uždegimo polinkį nuo pat paauglystės.

Paauglių dantų problemos
Jei nepavyksta išsaugoti sveikų pieninių dantukų, svarbu ugdyti suvokimą, kad pažeistus ėduonies dantis būtina parodyti odontologui, ir tą ėduonį stabdyti

Tokią prognozę šiandien patvirtina vyresnės kartos žmonių dantų situacija ir ilgos senjorų eilės gauti dantų protezavimo kompensacijas. Ir gal kiek trumpesnės paauglių eilės gauti skiriamas valstybės kompensacijas nuolatinių dantų atkūrimui iki 18 metų amžiaus. Deja, gendančių dantų sukeltų sveikatos problemų iki jų praradimo neišspręs jokios kompensacijos. (Dantų netenkama ir dėl traumų bei kitų sunkių ligų, tačiau dažniau – dėl prastos jų priežiūros ir laiku neatliekamos burnos higienos pasekmės – periodontito).

Paauglių dantų problemos
Anksti prarasti dantys nėra labai viliojanti perspektyva, tik primenanti, kaip svarbu savais dantimis rūpintis ir juos išsaugoti

Jei jau taip nutinka, kad dantys prarandami anksti, siūlome nedelsiant juos atkurti implantais – tuomet nors žandikaulio kaulas bus apsaugotas nuo sunykimo ir nuo kitų susietų pasekmių. Dantų protezai be implantų gyvenimo kokybę pagerina ženkliai, tačiau žandikaulio kaulo nuo sunykimo neapsaugo, nes nelikus danties šaknies, žandikaulio kaulas nepatiria kramtymo krūvio ir nyksta. Nykimą gali sustabdyti tik danties implantas, tęsiantis danties šaknies funkcijas.

Dabartinei vaikų, paauglių ir jaunimo kartai siūlome nuoširdžiai pasidomėti artimoje aplinkoje, koks realus gyvenimas be dantų. Ir kol dar dantys neprarasti, pasistengti juos išsaugoti kiek įmanoma ilgiau.

Rūpintis dantimis svarbu kaip ir bet kuria kita kūno dalimi

Kiekvieno žmogaus dantys, kokie jie bebūtų, yra akivaizdi išvaizdos ir atitinkamo įvaizdžio dalis. Tiek sveiki, balti, estetiški ir švarūs, tiek apleisti, pageltę, o juo labiau – su sluoksniu apnašų arba praretinti ir neatkurti dantys daug pasako apie jų savininką.

Paauglių dantų problemos

Kaip svarbu rytais praustis, taip svarbu valyti dantis nuo pernakt pasidauginusių bakterijų maisto likučiuose ir nugramdyti nuo apnašų liežuvį (kasdienėmis dantų priežiūros priemonėmis pasiekti ir palaikyti sterilią burnos aplinką neįmanoma ir nereikia).

Kaip svarbu kas dieną ne kartą plauti rankas, taip svarbu kaskart pavalgius praskalauti burną vandeniu. Ir nepalikti ardomajai mikrobų veiklai savo burnoje maisto, siekiant apsaugoti dantis nuo dantų ėduonies.

Kaip svarbu reguliariai lankytis kirpykloje bei grožio salonuose, taip svarbu nors kartą per metus prisiminti ir profilaktinę dantų apžiūrą (idealiu atveju – kas 6 mėn.) ir pagal burnos higienisto nustatytą periodiškumą lankytis burnos higienai.

Standartiškai užtenka burnos higieną atlikti ne dažniau kaip kartą per metus, bet iš tikrųjų trukmė tarp higienos procedūrų yra individuali, priklausomai nuo dantų priežiūros ir kitų priežasčių. Burnos higienos metu pastebimas vos prasidedantis dantų ėduonis ir paskiriamas vizitas pas dantų gydytoją. Tačiau tinkamai prižiūrint dantis, dantų ėduonies tikimybė sumažėja, o nuosavų visaverčių dantų išsaugojimo visam gyvenimui galimybė padidėja.

Paauglių dantų problemos
Nevalomų dantų apnašų rezultatas – periodontitas, kurio dažna pasekmė – prarasti dantys ir paplatinta po visą organizmą infekcija

Žmogaus organizmas yra nedaloma visuma, ir sutrikus vienam organui, tarsi grandinine reakcija gali sutrikti kitų organų ir jų sistemų funkcijos. Todėl pasekmes jaučia visas suaugusiojo  žmogaus, o juo labiau – vaiko ir paauglio organizmas.

Kiekvienas organas ar jų sistema, įskaitant ir dantis, nėra izoliuoti. Visi organai susieti bendra kraujotakos bei nervų sistema, medžiagų apykaita ir pan. Todėl taip nebūna, kad sutrikus nors vieno organo funkcijai, suaugęs žmogus ar vaikas jaustųsi visiškai sveikas, o konkretaus organo skausmas – tai „tik to organo problema“.

Ankstyvoje vaikystėje išugdyti dantų priežiūros įgūdžiai – sveikų ir nuosavų dantų garantas visam gyvenimui. Aišku, jeigu neįvyktų netyčinės fizinės traumos ir kitos nuo paties žmogaus valios nepriklausančios nepalankios aplinkybės. Bet kuriuo atveju odontologijos klinika „Angitia“  stengiasi nuolatinius vaikų ir paauglių dantis išsaugoti, juos profesionaliai sugydydami. Svarbu laiku kreiptis į odontologą.

Facebook