Dantų spalvos keitimosi priežastys

Dantų spalvos keitimosi priežastys

Kruopščiai prižiūrimi dantys visą gyvenimą gali išlikti sveiki, tačiau be profesionalios burnos higienisto arba odontologo pagalbos ne visada pavyksta išsaugoti prigimtinį dantų baltumą. Dalies žmonių dantys natūraliai nėra idealiai išgrynintos baltos spalvos; kai kurių žmonių jie apskritai būna šiek tiek tamsesni nei įprasta. Net ir idealiai švari balta nuolatinių dantų spalva, įgyta vaikystėje, turi tendenciją pamažu įgauti gelsvus arba gelsvai rusvus atspalvius.

Dantų spalvos keitimosi priežastys
Spalvotas maistas ir gėrimai – dažna dantų spalvos kitimo priežastis

Baltos dantų spalvos tamsėjimo priežastys

Dantų spalvos kitimui daro įtaką įvairios objektyvios ir subjektyvios priežastys:

  • Minkštosios ir kietosios dantų apnašos – laiku neatliktos burnos higienos atspindys
  • Dažantys gėrimai ir maisto produktai, pvz., mėlynių uogos, juodieji serbentai, burokėliai, kava, arbata; ypač vaisinės arbatos ir kiti gėrimai su dažikliais bei raudonas vynas
Dantų spalvos keitimosi priežastys
  • Žalingi įpročiai, ypač rūkymas, „nudažantis“ danties emalį nepageidaujama spalva ir žudantis dantis
Dantų spalvos keitimosi priežastys
  • Fizinės dantų traumos, įvairūs dantų emalio pažeidimai, įbrėžimai
  • Bendra organizmo būklė. Pvz., žarnyno užterštumas signalizuoja tamsiomis dėmėmis vidiniame priekinių dantų paviršiuje
  • Kai kurie vaistai, ypač antibiotikų vartojimas, ir persirgtos ligos
  • Kai kurių vitaminų, mikroelementų bei papildų vartojimas. Pvz., geležies preparato, ypač skystu pavidalu, tamsus pigmentas „pasilieka“ ant dantų paviršiaus, tačiau pašalinamas burnos higienos metu.
  • Paveldimas polinkis į dantų spalvos kitimą
  • Vyresniojo amžiaus žmonių nusidėvėjęs dantų emalis, o kartu su juo natūraliai pakinta ir dantų spalva.

Pastebėjus dantų tamsėjimą, geriausia visada pasikonsultuoti su odontologu arba burnos higienistu ir išsiaiškinti, ar tai yra natūrali amžiaus pasekmė, ar kažkokių rimtesnių problemų simptomas, ir kaip galima dantis pabalinti arba nors pašviesinti.

Dantų spalvos keitimosi priežastys

Ne visos dantų gelsvėjimo priežastys yra mūsų valioje, jų tarpe – žmogaus amžius, kurio nei pasirinksime, nei pakeisime. Su amžiumi dentinas (kietasis danties sluoksnis, esantis po danties emaliu) keičiasi ir tamsėja tarsi savaime. Kartu gali plonėti ir danties emalio sluoksnis, tad tamsėjanti dentino spalva matosi vis aiškiau. Tad belieka susitaikyti su šia natūralia aplinkybe kaip su neišvengiamybe.

Tačiau kartu su metais netenkantys baltos spalvos dantys – dar ne nuosprendis. Kauno odontologijos klinikoje „Angitia“ po saugios dantų balinimo procedūros kiekvieno paciento veidą, nepriklausomai nuo jo amžiaus, vėl puošia baltų dantų šypsena.

Facebook